Translate

Wednesday, July 20, 2016

Kumboi

Waktu panas, minum air kelapa memang sedap. Kelapa  sejenis tumbuhan palma. Ada yang memanggil nyog. Nama saintifiknya nucifera cocos. Nama  lain ialah nyiur dan kerambil. Ayah tengok dalam Kamus Dewan Edisi Keempat tadi.
    Sampai di kampung, ayah mesti kait buah kelapa muda. Pokok lain ayah panjat. Pokok kelapa ayah tak panjat. Untuk kait buahnya, galah besi yang diikat sabit dihujungnya digunakan ayah. Kalau kelapa yang masih mumbang, jatuh ke tanah pun boleh terbelah. Sebab itu kena pilih betul-betul buah kelapa sebelum dikait.
     Waktu ayah kecil, saat yang paling dinanti apabila kelapa tua dibelah. Ayah dan adik-adik menunggu untuk makan 'kumboi' yang ada di dalam kelapa tua. Kalau yang kecil, sedap rasanya. Yang besar kurang sedap kerana banyak air. Ada orang panggil kumbuih. Ada juga yang panggil tombong.

       Nak rasa ? Cubalah!

20Julai2016

No comments:

Kesan

Sate ialah ejaan sebenarnya. Di sebalik secucuk sate ada banyak makna dan ceritanya.          Dulu-dulu, sangat gembira tatkala Atuk bawa ba...