Translate

Friday, February 8, 2019

Separuh

Masakan emak kita ialah masakan yang paling sedap di dunia. Rasanya tidak pernah berubah.
        Waktu dahulu, bukanlah hidup senang sangat. Kami diajar berkongsi dan makan  apa-apa yang ada. Kami diajar, seekor ikan dibahagi dua. Seorang dapat separuh. Selepas makan, pinggan mesti dibasuh. Kutip nasi yang tumpah. Kata orang tua-tua, pada nasi itu ada berkat. Seboleh-bolehnya, jangan dibiarkan jatuh atau tumpah. Antara menu yang Opah selalu masak ialah masak asam pedas. Ada pula pajeri terung atau nanas. Pajeri sudah tentu rasanya unik kerana dimasukkan kerisik.
         Alhamdulillah, cukup beruntung bagi kita yang masih mempunyai ayah dan emak. Sayangilah mereka sebagai mana mereka yang cukup menyayangi kita.

No comments:

Menginjak

Hari ini sudah 22 Jun. Ahad lepas,  15 Jun Hari Bapa. Seminggu yang berlalu banyak yang terjadi.          Sabtu minggu lepas, 14 Jun ada Ka...