Semalam kenduri akikah anak Pak Ngah dan Mak Ngah, anak Pak Su dan Mak Su.
Agak lama tidak makan kenduri. Sekarang, semua bufet. Dulu, lauk-pauk dihidang guna talam. Lauk ambil sendiri dan kita tahu sendiri kuantiti yang perlu untuk kita nikmati. Dulu, jika lauk itu sudah disentuh walaupun sedikit, lauk di dalam mangkuk akan dibuang, berlaku pembaziran. Pinggan polesterin terus dibuang. Lauk seperti gulai kawah diletak di atas dapur, sentiasa panas, menggamit selera, ada pula masak tempoyak, sambal belacan, petai rebus dan sambal telur rebus. Tapai juga membuka selera.
Pelbagai cerita keluar sambil menikmati juadah. Yang lama tidak bertemu, bertemu, yang selalu bertemu bergurau senda dan menggamatkan suasana. Indahnya kenduri dan raya.
Translate
Monday, August 12, 2019
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Toleh Ke Belakang
Isnin, 14 April 2025 bersamaan 15 Syawal 1446 H, kita kehilangan Mantan Perdana Menteri Kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Al-Fatihah. ...
-
Baulu atau bahulu? Dalam Kamus Dewan Edisi Keempat ejaannya BAULU. Baunya pun dah sedap. Rasanya sudah tentu sedap.Baulu memang sedap. Berta...
-
Ada empat maksud tongkol dalam Kamus Edisi Keempat. Salah satu maksud tongkol ialah tempat butir-butir jagung tumbuh atau mel...
-
'Di sini Pemimpin Dilahirkan', Ayah terbayang-bayang perkataan ini, tertulis di atas bumbung bangunan di bahagian tangga utama untuk...
2 comments:
sedapnya makan gulai di kenduri. cuma kekadang bila tempah kenduri tu jauh sgt dan kena hadap jem masa cuti raya n sekolah ni membuatkan sy keberatan nak pi.
done follow your blog..
www.zukidin.com
Tu lah, menghadap jem tu tak larat,ada kesempatan sampai...Gulai kawah memanggil...
Terima kasih En. Zukidin.
Post a Comment