Dah lama tak makan pulut udang, ada yang panggil pulut panggang.
Waktu kecil dulu selalu jumpa isi warna oren, sekarang dah tak jumpa sebab jarang-jarang makan. Tengok pulut udang, di hujungnya masih dicucuk menggunakan lidi, Ayah pun beli (ini sebab utama membeli, belum rasa lagi), sekarang banyak yang dah guna dawai kokot. Alhamdulillah, tak mengecewakan bagi Ayah walau isinya bukan warna oren, rasa ikannya tetap ada, mungkin sebab itu ada yang memanggil pulut udang sebab dulu-dulu ada yang mencampur isinya dengan udang kering. 'Inovasi' dalam makanan sentiasa ada dan ditambah tempat yang berbeza, cara penyediaan tak sama, nama pun ada macam-macam, namun keaslian tetap dikekalkan.
'Sebab' sentiasa mendorong kita untuk bertindak. Tanpa 'sebab', mungkin kita akan rasa 'kosong'. 'Sebab' membantu kita untuk terus mencari jalan dan jawapan walau sesusah sepayah mana sekalipun.
1 comment:
Sedap ni! Dulu seblom covid selalu singgah kat pulut panggang kg medan pehh beso² inti muai.
Post a Comment