Translate

Friday, April 2, 2021

Bahagia

Selain baulu, peneram dan karas yang sekarang ini dimakan tidak kira musim, acar buah juga dibuat Opah.
    Menjelang Ramadan, banyak orang teringin untuk menikmati acar buah, tambah-tambah waktu sahur, nasi panas dan acar buah pun sudah sangat menyelerakan, menambah nasi dalam tak mahu. Setelah kami singgah membeli bahan-bahannya, bahan-bahannya telah cukup, Opah memulakan operasi, memotong buah-buah yang telah dijerukkan. Warna-warni buah sudah nampak menyelerakan, apatah lagi baunya dan dapat menikmatinya. Kenduri-kendara pun acar buah boleh menjadi pemikat selera untuk tetamu yang hadir. Setelah siap Opah memasak, Umi memasukkan ke dalam bekas, tak perlu tutup rapat   penutupnya sebab baru keluar dari kawah, segar dari ladang kata orang sekarang.
      Dapat menikmati sesuatu, satu nikmat yang cukup besar, apatah lagi air tangan ibu,  diadun dengan kasih sayang, nikmat dan bahagianya cukup terasa. Acah buah Opah tidak lapuk dek hujan, tidak lekang dek panas! 

No comments:

Kuat

Raya belum habis, anak-anak gembira banyak makanan, warna-warni menghiasi, syukur harus sentiasa.            Malam sebelum hari kejadian, A...