Skip to main content

Lupa

Alhamdulillah, dapat lagi menemui Aidiladha. Lembu untuk dikorbankan kedengaran mengeboh sebelum solat raya. Tengah hari nanti solat Jumaat pula.
   Aidiladha tetap meriah dengan keletah anak-anak. Anak-anak dahulu hiburannya hanya televisyen, sekarang ada tablet, ada telefon pintar. Adik tersengih-sengih menonton Boboiboy.
     Along dan angah serta yang lain mengikut pak su dan pak de untuk melihat lembu disembelih. Lembunya agak liar dan semua memerhati dengan penuh debaran. Pengalaman untuk anak-anak dan semua orang lintang-pukang lari termasuk ayah apabila lembu bangun balik.
     Selesai disembelih, ada orang menegur ayah. Anak murid ada di mana-mana, tetapi cikgu selalu lupa nama.

Comments

Popular posts from this blog

Kanan

Apa yang ayah faham ( kalau salah tolong tegur), mengikut Pengarah UMCEDEL, Dr. Hamidin Abdul Hamid,  antara  ciri tiga jawatan utama ini ialah diberi mengikut kekananan.
    Presiden Parti Amanah, Tuan Haji Mohamad Sabu menjawat jawatan Menteri Pertahanan. Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Menteri Dalam Negeri dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, Menteri Kewangan.
    Ayah menunggu pengumuman Menteri Pendidikan, nampaknya masih belum tiba masanya.

Hidup Berjasa

Jika 22 tahun merujuk kepada tempoh perkhidmatan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri ke-4, 33 tahun pula merujuk kepada tempoh perkhidmatan Encik Thinagaran a/l Munusamy di Semsas.
      Yang ayah ingat tentangnya ialah dia pernah bertugas menjadi pengawal keselamatan Semsas dan dia bermula dengan jawatan tukang sapu (terima kasih Encik Hafiz atas maklumat). Apabila ayah,  abang Hafiz, Cikgu Hashim, Cikgu Suhaimi mahu keluar makan pada waktu malam, Cikgu Hashim akan bertanya tentang air minuman yang mahu dipesan. 'Teh tarik' itulah jawapan.
        33 tahun ( 1 April 1985 - 31 Mei 2018) bukanlah waktu yang singkat dan sudah tentu 'Hidup Berjasa' itu yang paling sesuai untuk menggambarkan betapa berjasanya Encik Thinagaran di Semsas. Selamat Bersara dan selamat menempuh kehidupan baharu buat Encik Thinagaran a/l Munusamy.

Berubah Sesumpah

Hari ini hari Jumaat, 1 Jun 2018. Hari ini sudah 16 Ramadan 1439H.       
        Dakwat pada kuku masih ada. Namun banyak yang telah berubah. Setiap hari sekarang ini ada sahaja yang berubah. Sebab itu ada peribahasa Melayu yang berbunyi, sekali air bah, sekali pantai berubah. GST  pun telah mati  (1 April 2015 - 31 Mei 2018). Bercerita tentang perubahan, Tun Dr. Mahathir menyatakan bahawa kebanyakan orang tidak tidak bersedia mempersoalkan perkara-perkara yang menjadi kebiasaan, mereka percaya apa yang biasa dilakukan, itulah cara yang betul.
           Kerajaan sudah berubah, perangai kita bila lagi nak berubah? Dan ayah pun terpaksa berubah hari ini. Berubah tak perlu jadi sesumpah.