Skip to main content

Abah

Ayah tak pernah jemu bermain dengan kita.     
         Waktu kita kecil, macam-macam kita lakukan dengan ayah. Didukung dan 'dikokkong' itu tidak terhitung banyaknya. Itu tidak termasuk duduk di atas bahu ayah atau batang tengkuk ayah.
       Ayah juga yang berulang-ulang kali bercakap perkara yang sama kerana kita mengulangi soalan yang sama seperti mana iklan raya Petronas yang menunjukkan ayah, anak dan burung murai.
     Ayahlah yang cukup bersabar merangkak membawa kita berpusing di tengah ruang tamu.  Ayah juga tempat kita gigit melepaskan geram ketika belum reti bahasa.
      Terlalu banyak jasa ayah. Selamat Hari Bapa buat semua ayah. Selamat Hari Bapa  Abah.

Comments

Popular posts from this blog

Mendikai

Siapakah yang tidak mahu berat badan berkurangan? Cara ini ayah jumpa dalam vitdaily.com yang merujuk 'medical news today'.
       Menurut vitdaily.com, buah ini jika dimakan dalam kuanti berkala, buah ini boleh menjadi pengganti makanan harian kerana tidak berminyak dan tiada mengandungi kolestrol. Buah ini juga dapat mengurangkan kesakitan otot dan meningkatkan masa pemulihan selepas latihan atlet.
       Ada yang memanggilnya mendelikai. Ada yang menyebutnya mendikai. Ada yang menggelarnya semangka. Banyak juga yang mengenalinya dengan nama timun cina. Anak-anak mungkin ada yang panggil temikai. Kebiasaannya disebut tembikai.
     Untuk anak-anak ayah juga bagus bagi membantu penghadaman. Dalam masa yang sama, pastikan tembikai untuk mereka sama besar kerana mereka cukup berkira dengan saiz kerana jika tidak sama saiz, itu satu masalah besar bagi mereka.

Syukur

Alhamdulillah. Bersyukur kerana pagi ini disambut kokokan sahut-menyahut. 
     Kita diuji musim tengkujuh dan Banda Aceh diuji  gempa bumi tanggal tujuh Disember. Pagi ini cerah dan semalam petang yang basah.  Adik sedar awal pagi ini kerana kebasahan.
    Adik tidur semula setelah ayah menjirusnya dengan air sejuk dan ayam bapak masih tidak jemu berkokok.

Tinggal

Waktu pagi, apabila hendak cepat, akan ada barang yang tertinggal. Jika ayah baru keluar simpang, ayah akan patah balik.
    Selipar, kasut sekolah, beg sekolah dan telefon pintar antara barang yang ayah selalu tertinggal.
    Pernah dua tiga ayah terlajak terus ke sekolah abang  dan terlupa menghantar angah. Sampai di sekolah, angah terpinga-pinga dan ayah pun sepertinya juga.
     Nampaknya ayah perlu lebih fokus pada waktu pagi dan semestinya kena bangun lebih awal.